VEST

Intervencije Fondacije u prvih 100 dana COVIDA

Postavljeno: 18.08.2020.

U prvih 100 dana od izbijanja epidemije u Srbiji, Fondacija je uložila oko 892.000 USD u rešavanje problema izazvanih krizom

Fondacija za otvoreno društvo Srbija stavila je svoje resurse u službu prevazilaženja krize izazvane pandemijom COVID-19 neposredno nakon njenog izbijanja u Srbiji. U prvih 100 dana od izbijanja epidemije u Srbiji, Fondacija je uložila oko 892.000 USD u rešavanje problema izazvanih krizom, u skladu sa globalnim pristupom Fondacije za otvoreno društvo. 

Fondacija se opredelila za dva dominantna oblika intervencije: 

Humanitarna intervencija je obavljena promptno. Za ovu intervenciju opredeljeno je 320.000 USD i uključila je: pomoć zdravstvenom sistemu za prevazilaženje nedostatka medicinskih sredstava, sredstava za lečenje i medicinske opreme kao i pomoć najugroženijem grupama stanovništva.

Sredstva Fondacije su upotrebljena za donacije Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje koji je centralna institucija za nabavku medicinske opreme i sredstava, grupi organizacija, preduzetnika i preduzeća za nabavku repromaterijala (filamenta) za izradu vizira i razdelnika za respiratore koji su donirani zdravstvenim ustanovama, te Ligi Roma (asocijacija romskih organizacija) za direktnu humanitarnu pomoć najugroženijem stanovništvu u neformalnim naseljima. Fondacija je opredelila sredstva i za pomoć migrantima i zajednicama u kojima migranti privremeno borave, kao i starima. 


U isto vreme obezbeđena je podrška organizacijama koje se bave najugroženijom populacijom ili organizacijama koje okupljaju najugroženije društvene grupe. Vodeći se principima pravednosti i fleksibilnosti, Fondacija je podržala veliki broj svojih partnera finansijskim sredstvima u visini od oko 572.000 USD. Na ovaj način podržali smo rad udruženja koja pružaju podršku uzbunjivačimaakademskoj zajednici i očuvanju vladavine prava u uslovima izraženih rizika, a posebna pažnja posvećena je najugroženijoj populaciji radnika i slobodnih umetnika. Fondacija je podržala osnivanje Fonda solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije. I u vremenu pandemije posvećeni smo poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda. Svoju posvećenost potvrdili smo podrškom organizacijama angažovanim na zaštiti slobode izražavanja, udruživanja i okupljanja tokom vanrednog stanja i nakon njegovog okončanja. 

Fondacija za otvoreno društvo ostaje posvećena ciljevima otvorenog društva. I u vremenu pred nama pružaćemo podršku partnerima koji rade na prevazilaženju posledica COVID-19 u skladu sa vrednostima za koje se zalažemo.